2017. április 3.

Péterfy Gergely: Mindentől keletre

Sok indulattal íródott publicisztikák, amik talán éppen az indulattúltengés miatt nem tetszettek igazán. Értem én a felháborodást, mert nem alaptalan, hiszen az intellektuális és morális mélyrepülés valóban aggasztó, és igen, van benne egyféle ironikus szórakoztató faktor is, csak valahogy egy íróembertől ennél cizelláltabb formát várnék. De annyiban mégis van helye az olvasói listán, amennyiben az olvasók számon kérik a határozott kiállást ügyek mentén a többnyire lapító értelmiségen.
Azért egy vitaindítónak igen csak impulzív egy határokon túlmutató baráti sörözés alkalmával. Aztán mindenki viszi tovább a maga szűkebb vonalán a sokszínű, széles spektrumú véleményeket.  Talán ez is a célja. A zártkörű vitákon túli társadalmi szintű beszélgetés generálása.





"Egy autoriter rendszer (még ne feltétlenül mondjunk diktatúrát) kiépülését mikroszkopikus közelségből, sejtszinten figyelni a legkevésbé sem szórakoztató dolog. Taszító kaland, mintha egy holttest (még ne feltétlenül mondjunk hullát) bomlását kéne közelről végignézni. Mindig kíváncsi voltál, hogy is megy ez, de menet közben nyilvánvalóvá válik, jobb lett volna megmaradni annál, ha csak könyvekből ismered."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése