2015. május 4.

Jo Nesbo: Vér a havon

Rövid, sűrű és ..és… nekem úgy tűnt mint egy készülő nesbokönyv vázlata, aminek a regénnyé való feltöltése idő híján elmaradt. Azért a profizmus megcsillan, mert ha már nincs idő feltölteni a sztorit, akkor legalább odateszi a végét, hogy mégiscsak jó szájíz maradjon az olvasóban.
Az kétségtelen, hogy a vége az jó.  Az Nesbos. A sztori is egész jó csak az az összedobottság érzést hagyta nálam maga után. Nem a rövidsége miatt, nem az oldalak tördelésének a lazasága miatt. Hanem több volt ebben, mint ami leíródott.  Szerintem érezte ezt a kiadó is, mert a 200 oldalt is úgy sikerült összehozniuk, hogy akkora helyeket hagytak a sorok között , hogy ott egy tanulóvezető kamionos is simán megfordulhatna.

Olav egy különös pasi, aki a diszlexiája ellenére is falja a könyveket, szélsőséges családi háttérből bérgyilkossá nőtte ki magát. A próbamunkája mindjárt egy családi referencia volt.  Nem is nagyon van egyéb választása, mert ezen kívül semmihez sem ért. Persze a bérgyilkosságában sem az a kommersz fajta, mert ha kell, hát kinyírja a kenyéradója feleségét is. De közbejött egy kis bökkenő. Mégpedig az, hogy a magányos Olav, a sokmillió nő közül pont ebbe az egybe tudott beleszeretni. 

Szóval a sztori az rendben lenne, ott van a családi háttér lenyomata, az elmagányosodás üzenete, az erőszak lélektani hatása is, na de az a sietős munka, az kicsit méltatlan Nesbo-höz.
Kíváncsi leszek mit hoznak ki belőle mint film.
 (gonosz megjegyzés: persze lehet, eleve forgatókönyvnek készült)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése