2015. március 5.

Jókai Anna: Perc-emberkék dáridója

Interjúkötet. Reflexiók egészen az 50'-es től a  90’-es évek irodalmi, társadalmi és szociológiai történéseire. Jókai Anna kellemes meglepetés volt nekem a könyvei alapján. Most, hogy olvastam a gondolatait is, egyre szimpatikusabb. Tetszik, ahogy megközelít fajsújos témákat, mind világi társadalmi jelenségekről, mind a vallásról illetve annak a viszonylatában az emberekről. A már nem élő kortársairől írottak nagyon szép méltó gondolatok. Többek közt Nemes Nagy Ágnesról, Mándi Ivánról. (Meg is vettem hirtelenjében NNÁ Magyarul és világul  c. napló és levelezős kötetét. )
De Ady és Berzsenyi párhuzama is tetszett a hazaszerettetről, az ehhez kapcsolódó emberi és percemberi létről és butaságról való elmélkedése.
A politika rátelepedése az irodalomra(művészetekre) és a díjak  és az ezekkel járó elismerés vagy éppen megbélyegzés elő és utóéletéről. (ez igen kellemes rész volt, nagyon mást gondoltam róla) Beszél még önmagáról, az íróságról a miértekről.

Szóval elég szerteágazó gyűjtés van a kötetben, amit érdemes azoknak elolvasni, akik szeretnének egy olyan képet kapni jókai Annáról, amit maga mutat és nem amit rá akarnak aggatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése