2014. április 29.

Akutagava Rjúnoszuke A vihar kapujában

   A bozótmélyben c. novella (persze, hogy ezt emelem ki) kicsit olyan, mint a schrödingeri gondolatkísérlet. A hallgatóság azt látja ami éppen az adott pillanatban az adott elbeszélőből  kilátszik. A szubjektivitás objektivitása. A belső szűrőből kifolyó valóság. Ahány szűrő, annyi valóság. És nem azért mert hazudik bárki is. Ennél sokkal árnyaltabb a dolog. Hisz nem hazugság, csak az ő igazsága. A saját igazságok meg a különbözőségek okán sokszor eltérnek egymástól. 

Akutagava elbeszélései eléggé leegyszerűsítik a bonyolultat, pontosabban realitássá csontozzák a misztikusat.  Szembeállítja az ellentétes pólusokat és ezzel teremt hangulatot a homogenitásba, mozdulatot a statikusságba. a nyilván sztereotípiáim szerinti  keleti bölcsességbe keveredett ironikus nyugati lazaságot.
A többi novella is a keleti rejtett éleslátás realisztikus misztikumát juttatja az eszembe. Igen, így. mert úgy mondd igazat, hogy kétkedést hagy maga után. De az a kétely és annak az oka magunkba keresendő.  Ahány írás, annyi színárnyalat a novelláskötetben, legyen az tetűsszín, ördögösszín, orrosszín vagy éppen elsőbálozósszín. Mindez így együtt egy  kolorkrétás rajzolat Akutagava repertoárjából .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése