2014. március 6.

Jonas Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni

Ismered azt a viccet, hogy egy dél-afrikai latrinapucoló, egy illegitim ikerpár , egy kolerikus anarchista meg a svéd miniszterelnök és annak a királya utazik egy krumpli szállító teherautón? Ja, és  még velük utazik egy illegális atombomba is.

Na valahogy így kell elképzelni ennek a könyvnek a kontrasztfaktorát. 
És akkor hol vannak még  a kiváló szakács, de főállásban gyilkos, ám a Ming kort kitűnően ismerő  kínai nővérek, az összeesküvéselméletfélő amerikai fazekas, egy celebfélreértésből kerekedett krumplibiznisszel megtollasodott 80 éves nagyi , aki mellesleg címehagyott grófnő, az önmegsemmisítő elitkommandó és hasonló kaliberű figurák, akik végigkísérik a tízenéves ügyvezető Nombeko,  az analfabéta atomtudós kaffercsaj hivatalosan nem létező életének a nagyon is valódi kálváriáját a Svédországba emigrált  többletatombombával.

Őrület. De tényleg!

És hogy mi sül ki ebből? Egyfelől egy ízletes csirkevacsora, ami  keretein belül  a kissé feszélyezett , de takaros kötényben nagy precizitással  mosogató  miniszterelnök kontrasztjaként a laza, véres és nyomokban motorolajos ingujjú, de a  snapszivásban erős XVI. Károly Gusztáv elbűvöli a vesztét kívánó anarchistát, másfelől meg …. sosem hinnéd el…   csak annyit, hogy van benne véletlen bibliai áthallás valami Káinékról, elhangzik  az árja szó meg van benne  homoszex.  Na jó, szex az így konkrétan nincs, de egy erősen ittas, nyugdíjas  izraeli alvóügynök  és traktor az tényleg van.
                                                                                       
Jonas engem meggyőzött, hogy hagyjam a fenébe az előző könyve olvastán felmerült hasonlítgatásokat.  Vicces fickó a saját jogán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése